KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ
Biz doğa fotoğrafçıları bazen bir kelebek türünü fotoğraflayabilmek için saatlerce bazen günlerce kelebeği ararız ve fotoğrafını çekeriz. Dergimizin bu sayısında sizlere gezmekten ve fotoğraflarını çekmekten çok memnun olduğumuz bir yeri tanıtmak istedim. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi. Bahçede bulunan kelebek türlerini fotoğraflayabilmek için zannederim bir çok ülkeyi ziyaret etmeniz gerekir. Öncelikle bu bahçenin Konya gibi bozkırın ortasında kurulabileceğine inanıp, bizlere kazandıran Selçuk Belediye Başkanlığına ve emeği geçen herkese minnettarız. Bu organizasyonu hazırlayan Sevgili Prof. Dr. Adnan ATAÇ ve Ali Çelik’e çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca bize eşlik etme nezaketini gösteren Sevgili Hocam Mustafa KABAKÇI beye ve Bize bu imkanı sağlayan Yasin Selvi Beye Ayrıca Bahçe içerisinde bizlere eşlik edip bilgilendiren Nimet Hanım ve diğer görevli arkadaşlara çok teşekkür ediyoruz. Çok keyifli bir gün geçirdik. 30 Kadar Tropikal Kelebek türü çektik. Bu türlerin bir kısmını dergimizin bu sayısında görebilirsiniz.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 2015 yılında Konya ilinin Selçuklu ilçesinde açılan bir tropikal kelebek ve bitki evidir.
Tarihi ve tasarımı
Kelebek Evi, Selçuklu’nun en büyük şehir parklarından biri olan Kelebekler Vadisi Parkı içerisine Selçuklu
Çiçek Bahçesi ve Macera Kulesi’nin yanına Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. 4 Temmuz 2015 tarihinde açılmıştır.
Londra merkezli çok uluslu mimarlık ve mühendislik şirketi Arup, kelebek evinin mimari tasarımını hazırladı.
Kelebek şeklinde tasarlanan ve üzeri cam çatı ile örtülü bina, 2018 Sign of the City Kamu Binaları kategorisinde prestijli
Türkiye’nin En İyi Mimari Tasarım ödülünü kazandı.[3] 3,500 m²lik gezi alanları dahil toplam 7,600 m²lik alan kaplar.
Çevre koşulları
Türkiye’deki ilk kelebek koruma alanıdır. 1,200 m² kelebek uçuş alanına sahiptir.
Soğuk yarı kurak bir iklime sahip olan şehirde tüm yıl boyunca 26 °C sabit sıcaklıkta ve %80 nemde tutulur.
Çevre, 150’den fazla türe ait 20.000’den fazla tropikal bitkiye ve 45 türe ait yağmur ormanı habitatlarından binlerce tropikal kelebeğe yaşam alanı sağlar.
Kelebeklerin tırtıl larvasından pupaya ve son olarak ergin evresine kadar tüm yaşam döngüleri gözlemlenebilir.
Tropikal bitki uzmanı ve altı hortikültürden oluşan bir ekip, kelebeklerin yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için, serada tropikal bitki örtüsünün yetiştirilmesi ile ilgilenir.
Bitkilerin bakımında zararlı organizmaları kontrol altına almak için doğal veya geleneksel yöntemler uygulanmaktadır.
Çünkü pestisit kullanımı kelebekler için bir tehdit oluşturmaktadır.
Diğer personel olan biyolog ve veteriner hekimler isekelebek evinin bakımı ve korunması için çalışır.
Tesiste ayrıca Kelebek Müzesi, Böcek Müzesi ve Doğa Eğitimi Sınıfı bulunmaktadır.
Kelebek evi ayrıca öğrenciler için mantarlar, kuşlar, böcekler ve özel talep üzerine sürüngenler ve diğer ilginç canlılar üzerine bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.